Monero (XMR)

Monero
Wat is Monero?

Monero is een innovatieve blockchain technologie welke het mogelijk maakt voor gebruikers om betalingen verrichten zonder dat informatie over de verzender, ontvanger of de transactie zelf verhuld wordt. Daarmee kunnen eigenaren van de XMR cryptovaluta hun eigen bank zijn en zodoende hun financiele privacy waarborgen.

De digitale valuta XMR is velig, prive en ontraceerbaar. Net als Bitcoin en bijna alle andere altcoins, maakt XMR gebruik van blockchain om een decentraal betaalsysteem te faciliteren. Normaal gesproken bieden cryptocurrencies echter slechts een bepaalde mate van privacy, omdat in een blockchain informatie over transacties publiek beschikbaar is. Dat betekent dat iedereen die dat wilt in een blockchain kan zoeken naar een bepaalde transactie, de waarde van de transactie kan achter halen en op basis van het wallet adres kan traceren wie de verzender was en wie de ontvanger.

Met Monero wordt deze informatie echter prive gemaakt. Wie de XRP blockchain bekijkt, kan zodoende nooit achterhalen wat de afkomst, bestemming en inhoud van een transactie was. Daarvoor maakt Monero gebruikt van een speciale techniek genaamd “Ring Signatures”, welke de publieke encryptiesleutels van gebruikers door elkaar haalt. Doordat meerdere publieke sleutels (Public Keys) van diverse gebruikers door meerdere “ringen” gaan in de blockchain, zijn transacties niet meer te traceren c.q. herleiden:

 

Het Monero platform wordt momenteel voornamelijk gebruikt als decentraal betaalsysteem, maar kan ook worden gebruikt om andere vormen van informatie uit te wisselen op een veilige en onherleidbare manier. De onderliggende technologie en cryptografie kan bijvoorbeeld worden ingezet om vertrouwelijke data geheim te houden, bijvoorbeeld om Internet-of-Things apparaten en de tussenliggende communicatie te beveiligen.

Een van de uitdagingen waar andere cryptocurrencies mee te maken hebben is schaalbaarheid: om binnen een blockchain meer transacties te kunnen verwerken, worden blokken vergroot door middel van niet altijd door de community gewenste aanpassingen zoals Segregated Witness (SegWit). Hier zal XMR niet mee te maken krijgen, omdat het formaat van de blokken op de Monero blockchain dynamisch wordt aangepast. Dit zorgt er enerzijds voor dat het netwerk niet overbelast kan raken, maar anderzijds heeft Monero ook maatregelen genomen om te zorgen dat het altijd interessant blijft voor XMR miners om transacties te blijven bevestigen: de minimale block reward (de vergoeding aan de miners) is vastgesteld op 0.3 XMR. Daarmee is Monero een digitale valuta met een eeuwige inflatie van 1% per jaar vanaf 2022.

Website van Monero: https://getmonero.org/

Grafiek - Cryptovandaag.com
Groeiende populariteit

Monero is in 2014 gelanceerd en heeft sindsdien een belangrijke positie ingenomen in de cryptocurrency markt. De schaalbaarheid van de cryptomunt en de manier waarop het decentrale betaalsysteem de privacy van de gebruikers waarborgt, geeft de valuta een aanzienlijke waarde.

De anonimiteit van Monero maakt XMR ook populair op het Darknet: mensen kunnen elkaar daar betalen voor mogelijk illegale goederen of diensten, zonder dat de transacties getraceerd kunnen worden

Wie wilt investeren in Monero maakt een kans op hoog rendement, maar tegelijkertijd brengen de sterke koersschommelingen ook risico’s met zich mee. Zoals voor alle cryptocurrencies geldt, raden wij ook voor XMR aan alleen bedragen te investeren die u bereid bent om (gedeeltelijk) te verliezen.

Zekerheid - Cryptovadnaag.com
Zekerheid

Een van de grootste troeven van de digitale munt blijft dat het volledig losstaat van de centrale banken. Het staat vast dat er een totaal aantal Monero zullen worden gecreëerd. De waarde van de munt kan dus bijvoorbeeld niet dalen omdat er plots digitale munten worden bijgedrukt. Dat is bijvoorbeeld wat de Europese Centrale Bank nu voor de euro doet door schuldpapier op te kopen en rente laag te houden.

Crypto Kopen - Cryptovandaag.com
Kopen

Wil je Monero kopen? Een aanrader! Cryptovandaag.com heeft onderzoek gedaan naar verschillende platforms om Monero te kopen. LiteBit is door ons getest als meest gebruiksvriendelijk platform om eenvoudig te starten met de aankoop van Monero. Bij LiteBit is het eenvoudig om de recente koerswijzigingen te volgen en om extra Monero te kopen, te verzenden naar iemand anders of om je munten te verkopen.

Crypto Wallet / Portemonnee
Monero wallet/portemonnee

Cryptocurrency wallets zijn er in allerlei “soorten en maten”. Zo zijn er bijvoorbeeld wallets die lokaal op een systeem / harde schijf worden opgeslagen, en dus niet extern benaderbaar zijn. Anderzijds zijn er weer online wallets welke wel gebruiksvriendelijk zijn, maar niet altijd even veilig. Daarnaast zijn er hardware Monero wallets beschikbaar welke weer een combinatie van beiden kunnen bieden.

Voor Monero zijn er op het moment geen hardware wallets te koop, hetgeen iets is waar de community graag verandering in ziet. Vooralsnog zijn er dus alleen softwarematige opties, en die zijn beperkt. Cryptostart heeft een aantal XMR wallets getest, en de volgende kunnen wij aanbevelen:

©2018 Cryptovandaag.com | Ontwikkeling door GUBA Online Services