Minen

Het Minen van Bitcoins

Cryptocurrency mining

Bitcoin mining en het minen van andere cryptocurrencies of altcoins is ontzettend populair. Dit komt uiteraard door de toenemende interesse in bitcoin en de diverse altcoins, maar ook doordat er regelmatig nieuws te lezen is over minen.

Wat is mining?

Eenvoudig gezegd is cryptocurrency mining het proces om nieuwe coins te creëren. Miners verzetten werk waarvoor ze worden beloond in de vorm van coins. Het meest gangbaar is bitcoin-mining, maar vele andere digitale munten zijn ook te minen. Hier komen we later op terug.

 

Maar wat voor belangrijk werk doen die miners dan? Miners controleren betalingen van cryptocurrencies van de ene persoon aan de andere. Er wordt onder andere op dubbele uitgaven en valse bitcoins gecontroleerd. Wanneer een transactie goedgekeurd wordt moet deze weer worden opgeslagen in de blockchain, oftewel het kasboek waarin alle bitcoin transacties zijn opgeslagen.

Het valideren en opslaan van de betalingen kan volgens twee principes: Proof-of-Work en Proof-of-Stake. De meeste bekende coins werken (nog) volgens het Proof-of-Work principe. Dit principe vereist dat mensen  hun computer of andere speciale hardware daarvoor beschikbaar stellen. De beloning voor het beschikbaar stellen van je hardware wordt uitbetaald in nieuwe bitcoins of andere cryptovaluta (afhankelijk van wat je mined). De snelheid waarmee een cryptominer berekeningen kan uitvoeren wordt uitgedrukt in de hashrate.

Hoeveel kun je verdienen met mining?

Dat is voor velen de belangrijkste vraag. Uiteraard is de koers van de munt die je mined een grote factor hierin. Een bitcoin die vandaag gemined wordt, kan volgende maand het dubbele of de helft waard zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat niet alle munten evenveel rendement opleveren bij het minen ervan. Dit is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, oftewel difficulty, van de te minen munt.

De difficulty bij het minen naar coins wordt steeds hoger. Dit komt omdat er maar een beperkt aantal coins beschikbaar zijn. Als de difficulty niet omhoog zou gaan, zou men door het steeds sneller worden van mining apparatuur zeer snel door de voorraad heen zijn. In het geval van bitcoin wordt verwacht dat rond 2040 alle bitcoins gemined zijn.

 

Ook de gebruikte apparatuur is van zeer groot belang bij het minen van cryptocurrency. Hoe sneller de hardware, hoe meer bitcoins of andere cryptocurrency je kunt minen in een bepaalde tijd. Snelle hardware vergt echter een hogere investing en de stroomkosten zijn signifikant hoger. Op de mining hardware pagina gaan we daar dieper op in.

 

We noemden het al even, maar stroomkosten is ook een zeer belangrijke factor in de berekening van winstgevendheid van het minen. Kijken we bijvoorbeeld naar een NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB videokaart, deze verbruikt onder volle belasting ca. 145 watt. Tel daar nog zo’n 25 watt aan overige apparatuur bij op en je komt aan minimaal 170 watt. Hiermee valt een hashrate van ca. 30 MH/s te behalen.

170W * 24 uur * 365 dagen = 1490 kWh per jaar. Bij een stroomprijs van € 0,20/kWh kost het minen met deze computer dus bijna  € 300,- per jaar aan stroomkosten. In Finland is het stroomtarief € 0,12/kWh, dus kost dezelfde mining opstelling je ca. € 180,- aan stroomkosten per jaar.

 

Volgens CoinWarz zou je in Nederland met bovengenoemde GTX 1070 8GB na aftrek van je stroomkosten per dag omgereken € 0,50 tot € 1,00 over kunnen houden, dus zo’n € 200 – 400,- per jaar. We gaan er dan vanuit dat de difficulty niet teveel toe zal nemen en de waarde van de geminede coin redelijk constant zal blijven. En als je de berekening helemaal goed wil maken zou je ook de afschrijving van je apparatuur ook mee moeten calculeren.

Bron: www.cryptopoint.nl

©2018 Cryptovandaag.com | Ontwikkeling door GUBA Online Services